Roep+om+marktmaatregelen+zuivel
© Twan Wiermans

Roep om marktmaatregelen zuivel

10 Europese lidstaten hebben gepleit voor regulerende marktmaatregelen voor de zuivelmarkt. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I in een brief aan de Tweede Kamer.

Polen en Litouwen uitten op de onlangs gehouden bijeenkomst van Europese landbouwministers hun zorgen over de toenemende kosten voor de melkveehouders. Ook de dalende melkprijzen en de mondiaal toenemende productie zorgen ervoor dat de inkomens van melkveehouders dalen.

Beide landen willen dat de Europese Commissie ingrijpt, bijvoorbeeld door het instellen van exportrestituties. 8 andere lidstaten steunden dit voorstel. Diverse andere lidstaten vinden de situatie ook zorgelijk, maar zien nog geen reden om over te gaan tot markmaatregelen. In mei van dit jaar vroeg Polen ook al om de inzet van marktmaatregelen.

Niet juiste antwoord

EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos gaf aan dat het huidige gemiddelde EU-prijsniveau voor melk nog altijd 30% boven het niveau van 2009 ligt. Hij steunt de aanvraag van de 10 landen dan ook niet.

Ciolos zei te betwijfelen dat marktmaatregelen het juiste antwoord zijn op de problematische situatie waarmee sommige zuivelsectoren in diverse lidstaten zich geconfronteerd zien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer