Ombudsman: excuses en tegemoetkoming

Om het geschonden vertrouwen van Q-koortspatiënten te herwinnen, moet de overheid excuses maken voor trage aanpak van de uitbraak. Excuses en een tegemoetkoming voor 'schrijnende gevallen' zijn volgens Alex Brenninkmeijer op zijn plaats.

Dat meldde de Nationale ombudsman vanmorgen bij de presentatie van zijn rapport 'Het spijt mij; over Q-koorts en de menselijke maat'.

Zeker 25 mensen met Q-koorts overleden, tienduizenden raakten afgelopen jaren besmet en nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen. Per geval zou kunnen worden bekeken wat nodig is, vindt Brenninkmeijer.

Q-koortspatiënten

Hij onderzocht een klacht van de belangenvereniging voor Q-koortspatiënten die zich in de steek voelen gelaten. Volgens de ombudsman is het vertrouwen van deze burgers ernstig geschonden door de manier waarop de overheid de Q-koortsuitbraak aanpakte.

Van meet af aan was er te weinig oog voor de mensen die ziek werden en ook nu nog kijkt de overheid onvoldoende naar wat burgers nodig hebben om verder te kunnen. 'Dat is niet behoorlijk', stelt Brenninkmeijer.

Excuses

De weinig toegeeflijke houding van oud-ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) tijdens de verhoren heeft het vertrouwen nog verder geschaad. Excuses van hun kant waren op zijn plaats geweest, stelt de Nationale ombudsman in zijn www.nationaleombudsman-nieuws.nl/sites/default/files/rapport_2012-100_over_q-koorts_en_de_menselijke_maat_0.pdfrapport.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer