LTO Noord: meting uitstoot Eemshaven

LTO Noord-afdeling het Hogeland pleit voor een biomonitoring om de uitstoot van de kolencentrales in de Eemshaven te meten. Dat schrijft ze in haar Landbouwactieplan Het Hogeland 2012-2022.

LTO+Noord%3A+meting+uitstoot+Eemshaven
© Koos van der Spek

De verdere ontwikkeling van de Eemshaven heeft gevolgen voor de agrarische sector. Niet alleen de druk op de grondmarkt en de hogere prijzen voor landbouwgrond, maar ook voedselveiligheid is hierbij een aandachtspunt.

Brand Moerdijk

'Emissie van milieugevaarlijke stoffen kan voor de gewassen en gronden in Eemsmond een groot risico vormen. De brand in Moerdijk, vorig jaar januari, toonde aan dat een calamiteit in de chemische industrie grote gevolgen voor de omliggende landbouw kan hebben', meldt de afdeling in haar actieplan.

Vertrouwen

Gezamenlijk inzicht in de eventuele depositie van potentieel verontreinigende stoffen op landbouwgewassen draagt volgens LTO Noord bij aan vertrouwen van partijen.

Atsma

Atsma vindt dat de landbouworganisatie de overheid terecht mag aanspreken op het borgen van onder andere schone lucht. 'Een meetnet is geen gekke wens. Als het moet gaat de burgemeester boven in de pijp kijken. Dat is geen probleem. En anders ga ik met haar mee.'

Atsma kreeg het landbouwactieplan vanmorgen op een ludieke wijze uitgereikt: via een heftruckchauffeur, gehuld in een wit beschermingspak. Dit gebeurde op het het akkerbouwbedrijf van Rietema in Oudeschip.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer