Boeren als waterleverancier

Boeren uit Zeeland, Noord-Brabant en Overijssel worden van waterafnemer waterleverancier. Om dat te bereiken, sloten ze vandaag samen met waterschappen, Staatsbosbeheer en bedrijfsleven een Green Deal met de rijksoverheid.

De Waterhouderij is ontwikkeld door Aequator Groen & Ruimte en het InnovatieNetwerk. Boeren bergen bij dit project zelf zoet water, dat in tijden van droogte is aan te wenden.

Samen met hun omgevingspartners streven boeren zo naar zelfvoorzienendheid.

Duurzame maatschappelijke effecten

'De Waterhouderij laat op treffende wijze zien hoe in de waterhuishouding innovatief denken en slim samenwerken zonder grote investeringen tot mooie en duurzame maatschappelijke effecten leidt', geeft Unie van Waterschappen-bestuurslid Stefan Kuks aan. 'Dat voor boer en samenleving.'

Agrariërs en grondeigenaren hebben in hun bedrijfsvoering te maken met grote pieken en dalen in neerslag. 'Zelfstandige berging voorkomt dat voor beregening in de zomerperiode grote hoeveelheden water aan het grondwater of oppervlaktewater moet worden onttrokken', weet hij.

Neerslaghoeveelheden

Het maakt in zijn ogen bovendien de verwerking van grote neerslaghoeveelheden beheersbaarder. 'Wateroverlast kan zo beter worden voorkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer