Nieuwe voersystemen big en vleesvarken

Voeren van biggen en vleesvarkens in koppels kan beter en nauwkeuriger. ‘Jong geleerd, oud gedaan’ verhoogt de vast voeropname van biggen in de eerste 2 dagen na spenen. ‘Voeren op maat’ maakt het mogelijk vleesvarkens in koppels individueel te voeren.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research naar nieuwe 2 voersystemen. Die werden in samenwerking met het bedrijfsleven op Varkens Innovatie Centrum Sterksel ontwikkeld.

Jong geleerd, oud gedaan

Met dit systeem leren biggen al voor het spenen voer op te nemen via een voersysteem dat ook na het spenen wordt ingezet. Het edepot.wur.nl/211577%20%3Chttp://edepot.wur.nl/211577%20%0d600%3Esysteem gebruikt het eetgedrag van de zeugen om de biggen zelf te leren eten.

Het bleek dat hoe hoger de reactie voor het spenen, hoe hoger de voeropname en groei na het spenen. Van de geobserveerde biggen bezocht meer dan 97% de eerste 4 uur na spenen de voertrog. De gemiddelde voeropname per dier per dag lag gemiddeld op 176 gram (op dag 1 na spenen) en op 240 gram (op dag 2 na spenen).

Voeren op maat

Met dit systeem krijgen vleesvarkens voer op basis van individuele herkenning van het dier via een Radio Frequency IDentification-oormerk. Het edepot.wur.nl/211576systeem bestaat uit een voerbak met 2 voorraadbunkers met doseerpunten gekoppeld aan een softwareprogramma.

Wordt een varken herkend en heeft het nog een voertegoed voor die dag, dan krijgt het voer op basis van een volumemeting. Het bleek dat er bij een juiste voersnelheid geen restvoer achterbleef onderin de voerbak, blijkt uit www.pve.nl/pve?waxtrapp=hqnbNsHsuOnbPTEcBlBKHG&context=gfMsHsuOnbPTEAonderzoek Livestock Research aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer