Eerst+snede+hooien+op+veen+levert+70%25+ds+op
©

Eerst snede hooien op veen levert 70% ds op

Medewerkers van het Veenweide Innovatie Centrum hebben gisteren en vandaag ruim 72 ton droge stof gehooid. Het hooi is bij 70 % droge stof in plastic gebaald.

In totaal is er 16 hectare gehooid. Dat leverde per hectare ruim 4,5 ton ds op.

'Het is net droog genoeg geweest ondanks de regen', vertelt manager Frank Lenssinck van Veenweide Innovatie Centrum. 'De koeien liepen op 15 maart buiten en de eerste voorjaarssnede is weggegraasd. We hebben alle percelen eerst een keertje geweid, nu het warmer is kunnen we wel hooien.'

Graskuil

Lenssinck vermoedt dat graskuil niet zo goed is voor koeien. 'Bedenk dat vers gras met 15 procent drogestofgehalte geen problemen bij koeien geeft en geen pensprik, maar graskuil met 30 procent wel. Vraag een boer wat hij het liefst aan een zieke koe voert, dan is het hooi.'

Het hooi gaat in ronde plastic balen. Lenssinck: 'We gaan terug in ruw eiwit (minder kunstmest), weiden voor waardoor we later zijn met maaien en pakken in zodat we bij 70 procent droge stof kunnen balen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer