Meer+en+beter+bijenonderzoek+nodig
© Koos van der Spek

Meer en beter bijenonderzoek nodig

Volgens de EFSA, de Europese Voedselautoriteit, is er behoefte aan meer en beter onderzoek om een beter beeld te krijgen van de gevolgen van pesticiden op bijensterfte.

De EFSA presenteerde deze week in opdracht van de Europese Commissie een rapport over de risico’s van pesticiden op de gezondheid van onder meer honingbijen en hommels.

De autoriteit constateert vooral dat veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van het gebruik van met name insecticiden in de buurt van bijenvolken.

Robuuste methode

Er is volgens de EFSA behoefte aan een robuuste methode om de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen vast te kunnen stellen. Duidelijk moet in elk geval zijn wat, waar en wanneer beschermd moet worden. Daarbij is het nodig om onderscheid te maken tussen de verschillende bijensoorten.

In het rapport schrijft EFSA dat voor wat betreft blootstelling gekeken moet worden naar acute en chronische effecten van de pesticiden. En ook naar de gevolgen van langdurige blootstelling aan lage doseringen.

Cumulatieve effecten

Verder is nog onvoldoende duidelijk wat de cumulatieve of gecombineerde effecten zijn van de pesticiden. Ook moet er een protocol komen om vast te stellen welke invloed de opname van de pesticiden via nectar of stuifmeel heeft op de gezondheid van de bijen.

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  10 %
Meer weer