Bleker%3A+nazorg+na+dierziekte+is+verbeterd
© John Peeters

Bleker: nazorg na dierziekte is verbeterd

De nazorg aan boeren na de bestrijding van een dierziekte als mond-en-klauwzeer (MKZ) is verbeterd. Dat schrijft EL&I-staatssecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer.

Dat gebeurde naar aanleiding van vragen hierover van Esmé Wiegman van ChristenUnie. Bleker erkent dat er bij boeren, van wie het bedrijf wordt getroffen door een dierziekte, behoefte is aan nazorg.

Welke vorm van nazorg nodig is, hangt volgens hem af van de aard van het bedrijf en de omstandigheden van het gezin. 'Uit de Q-koortsevaluatie kwam bijvoorbeeld naar voren dat de onzekerheid over de economische en bedrijfsmatige gevolgen van de ruimingen een belangrijke bron van stress is.'

Te weinig

Bij de MKZ-uitbraak in 2001 is er vanuit de overheid te weinig gedaan aan psychosociale hulpverlening, geeft hij toe. 'Destijds was de rol van de overheid hierbij niet zo vanzelfsprekend, waardoor de hulpverlening van die kant langzamer op gang kwam.'

Inmiddels is dat beter geregeld, geeft Bleker aan. De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst neemt het voortouw in het organiseren van nazorg. Naast de GGD heeft ook LTO een nazorgaanbod voor leden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  6° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  5° / -1°
  10 %
Meer weer