Binnenkort evaluatie Plantkeur

Keuringssystematiek Plantkeur wordt in mei geëvalueerd. Dat doet het bedrijfsleven samen met het ministerie van EL&I en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Binnenkort+evaluatie+Plantkeur
© HENK BOUWMAN

Afgelopen week kwamen tegengestelde berichten in de pers over Plantkeur. Eerst zou sprake zijn van het geheel of gedeeltelijk terugdraaien van de systematiek en later kwamen er berichten over een eventueel akkoord om Plantkeur te verbeteren.

Voorlopig is het echter nog niet duidelijk hoe het verder gaat met Plantkeur, vertelt een EL&I-woordvoerder. Betrokken partijen gaan in mei rond de tafel zitten om te evalueren en om te komen met voorstellen voor aanpassingen.

Fytosanitaire controles

Via Plantkeur voeren de 4 private keuringsdiensten in de plantaardige sector sinds 2007 fytosanitaire controles uit voor import en export. Vanuit het buitenland en dan vooral Rusland komen er regelmatig klachten over de aansprakelijkheid voor de inspecties.

Voorheen was de Plantenziektekundige Dienst, voorloper van de NVWA, verantwoordelijk voor de uitvoering van de inspecties.

Tevredenheid Frugi Venta

Volgens directeur Gert Mulder van koepelorganisatie Frugi Venta is er over het algemeen tevredenheid over het functioneren van Plantkeur.

'Het systeem biedt voldoende garanties voor Nederlandse producten. Wellicht verdient de borging vanuit de overheid meer aandacht', benadrukt hij.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer