Oxfam Novib: banken pak landjepik aan

Aegon, ING, Rabobank en Friesland Bank doen volgens Oxfam Novib te weinig tegen landjepik. 'In de afgelopen 10 jaar ging ruim 200 miljoen hectare land in andere handen over', stelt algemeen directeur Farah Karimi van de ontwikkelingshulporganisatie.

Wereldwijd investeren banken de laatste jaren steeds meer in bedrijven die vruchtbare grond in ontwikkelingslanden kopen of pachten. 'Hierdoor groeit het probleem van landjepik waarbij regelmatig de lokale bevolking onrechtmatig van haar land wordt verdreven', geeft Karimi aan.

De meeste Nederlandse bankgroepen hebben wel beleid op mensenrechten, maar regels om landjepik te voorkomen, ontbreken. 'ASN is de enige bank die nu wel goed landjepikbeleid heeft en dit ook toepast', weet de algemeen directeur.

Wereldmarkt

Het kopen of pachten van landbouwgrond in ontwikkelingslanden draait om de productie van voedsel of biobrandstoffen voor de wereldmarkt. 'De voedselvraag stijgt, klimaatverandering zet door, water wordt schaarser en gewassen voor biobrandstoffen concurreren met de voedselproductie.'

Die aanpak gaat ten koste van de armsten in de wereld, benadrukt Karimi. 'Zij betalen hiervoor de rekening door het verlies van land en hun bestaansmiddelen.'

Publiekscampagne

Oxfam Novib start vandaag een publiekscampagne om dit probleem onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt op facebook.com/oxfamnovib facebook, www.oxfamnovib.nl oxfamnovib.nl en op twitter @landjepik.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer