Rabo: SDE+-projecten sneuvelen

Duurzame energie heeft een duurzame kasstroom nodig om succesvol te zijn. Rabobank verwacht daarom dat een aanzienlijk deel van de SDE+-projecten die subsidie kregen nooit wordt gerealiseerd.

Rabo%3A+SDE%2B%2Dprojecten+sneuvelen
© Nieuwe Oogst

Daar schiet volgens de bank niemand iets mee op. 'De ondernemer niet, de banken en investeerders niet en zeker de overheid niet. De Europese doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 wordt namelijk zeker niet gehaald', stelt sectormanager Duurzame Energie Hans van den Boom.

De productie van duurzame energie wordt gestimuleerd door de subsidieregeling duurzame energieproductie (SDE+). Deze werd opengesteld op 1 juli 2011 en was binnen afzienbare tijd overtekend.

Niet rendabel

Rabobank financierde de afgelopen jaren veel SDE+-projecten. 'Maar door de huidige systematiek is er een toenemend aantal projecten dat gewoonweg niet of onvoldoende rendabel is', weet Van den Boom.

Dergelijke projecten met een negatieve exploitatie zijn voor de bank niet financierbaar, maar ook voor de ondernemer niet interessant. 'Wij verwachten dat een groot deel van de door AgentschapNL toegewezen projecten nooit wordt gerealiseerd.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer