Struikgaaien hebben last van stress

Dat struikgaaien steeds opnieuw hun voedsel verplaatsen naar nieuwe verstopplekjes is niet per se een teken van subtiele sociale intelligentie. Het kan ook doodgewone stress zijn, stelt promovenda Elske van der Vaart van Rijksuniversiteit Groningen.

Ze publiceerde haar bevindingen op 1 maart in wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE. Vrijwel alle kraaiensoorten verstoppen voedsel onder de grond om het te bewaren voor later. Maar als soortgenoten zien dat iets wordt begraven, stelen ze het.

Van de struikgaai, een blauw-grijze gaai uit het zuiden van de Verenigde Staten, is bekend dat hij allerlei slimme trucjes uithaalt om dergelijke diefstal te voorkomen.

Voedselvoorraad

Als er andere vogels meekijken, begraaft die vogel zijn wormen zo ver mogelijk weg. De struikgaai blijft daarna zijn voedselvoorraad verplaatsen, alsof hij de pottenkijkers probeert te verwarren. Zodra hij dan alleen is, verplaatst hij zijn wormen nog een keer.

Dit gedrag ziet er zo slim uit dat het lijkt dat struikgaaien zich verplaatsen in de gedachten van hun soortgenoten. Van der Vaart verwacht dat de struikgaai dit doet, omdat hij zelf gestrest raakt door de andere vogel.

Verstoppen voor later

Het dier denkt daardoor volgens de promovenda wellicht: 'Ik moet meer wormen verstoppen voor later.' Als de vogel vervolgens eindelijk weer alleen is, blijkt dat hij vooral zichzelf verwarde. Veel wormen liggen niet meer waar hij ze verwachtte.

Daardoor raakt de vogel opnieuw gestrest en gaat verder met wormen verplaatsen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer