Diersectoren scoren ondermaats op dierenwelzijn

Houders van kalveren, leghennen en varkens moeten zich beter aan de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren houden. Dat blijkt uit de nota 'Dierenwelzijn en Diergezondheid' die staatssecretaris Henk Bleker van EL&I vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

Diersectoren+scoren+ondermaats+op+dierenwelzijn
© ELI

Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit 2009 blijkt dat naleving van de regels in verschillende sectoren te wensen over liet. In drie onderzochte sectoren was de naleving in 2009 als volgt: 89% in de kalverensector, 64% in de legkippensector, 55% in de varkenssector. De wetgeving wordt onbewust maar helaas ook bewust overtreden, stelt Bleker vast.

Elke sector moet een naleefniveau van ten minste 80% hebben, schrijft Bleker. Een aantal sectoren moet daarvoor nog een flinke inspanning leveren. Op deze sectoren zal de handhaving zich concentreren.

Overtredingen

De NVWA gaat scherper toezicht houden om het aantal overtredingen in te perken. Daarnaast moeten onduidelijkheden in de regelgeving worden opgehelderd. Zo is gebleken dat bij varkens en legkippen de private ketengarantiesystemen zoals Integrale Ketenbeheersing (IKB) niet altijd conform de wetgeving zijn. Daardoor weten veehouders niet goed aan welke regels zij zich moeten houden.

De komende jaren wil Bleker inzetten om aantal speerpunten om dierwelzijn te verbeteren. Hierbij hoort het terugdringen van antibioticagebruik, betere huisvesting en verzorging van dieren en een belangrijkere rol voor de dierenarts op veehouderijbedrijven. Ook wil Bleker de transportduur voor slachtdieren beperken tot maximaal 8 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer