Bleker dringt niet aan op castratiestop 2015

Staatssecretaris Henk Bleker vindt het nog niet nodig om in Brussel aan te dringen op het stoppen van castratie van biggen in 2015. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bleker+dringt+niet+aan+op+castratiestop+2015
© Marcel Bekken

Een motie van de Kamerleden Ouwehand (PvdD) en Koopmans (CDA) verzocht de regering om grotere ambitie aan de dag te leggen voor het EU-Dierenwelzijnsactieplan. Volgens Bleker is het echter niet wenselijk om bij de Europese Commissie op punten als castratie van biggen aan te dringen op een snellere invoering.

Volgens de bewindsman wordt er door het bedrijfsleven en de Europese Commissie gewekt aan EU-stop van castratie in 2018. Wel zegt hij toe om de gang van zaken rondom castratie goed te blijven volgen om de realisatie van de castratiestop te bewaken.

Ook de gevolgen van de genetische aanleg voor het welzijn van vleeskuikens hoeven nog niet op de Europese agenda, zegt Bleker. Hij wil eerst een commissierapport over dit onderwerp afwachten.

Grotere hokken

Bleker vraagt de Europese Commissie wel om extra aandacht te besteden aan het verhogen van de eisen in de welzijnsrichtlijn varkens, voor onder meer hokgrootte vleesvarkens. Ook moet het aantal diertransporten langer dan 500 kilometer of 8 uur sterk afnemen. Voor wat betreft slachtdieren wordt bepleit de transportduur te beperken tot maximaal 8 uur.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer