Grondmarkt prijshoudend en in beweging

De grondmarkt blijft volgens makelaarsorganisatie NVM A&LV volop in beweging. 'Dat komt doordat er vanuit de agrarische sector vraag naar grond blijft', legt voorzitter Arjan van der Waaij uit.

Ook particulieren en beleggers bewegen zich steeds meer op de grondmarkt. 'Grond blijft zijn prijswaarde opleveren. Er is nog altijd een aanzienlijke vraag naar', weet Van der Waaij.

Grond werd in het algemeen duurder, ondanks het feit dat de grootste koper - de overheid - zich uit de markt terugtrok. 'Iedereen verwachtte dat de prijs hierdoor daalde, maar dat was niet het geval. De aanhoudende vraag naar grond houdt de prijs stabiel', meldt de voorzitter.

Akkerbouwgronden

Aanbod van grond komt in de regel van al gestopte boeren, geeft hij aan. 'Daarbij is er minder aanbod van akkerbouwgronden en -bedrijven, terwijl de vraag naar grond voornamelijk van melkveehouders komt. Zij hebben interesse voor grond dicht bij huis en relatief grotere blokken grond van goede kwaliteit op goede locaties.'

De NVM A&LV-makelaars zien daarnaast voldoende lokale vraag door schaalvergroting in zowel de veehouderij als akkerbouw. 'De grondaankoop voor natuurontwikkeling is echter zeer beperk', stelt Van der Waaij. 'Warme gronden worden bijna niet verkocht, maar de vraag naar grotere stukken losse grond nam toe.'

Belangrijk productiemiddel

Naast de melkveehouderij blijft grond ook voor andere agrarische sectoren een belangrijk productiemiddel. Dat onder meer vanwege de mestafzet wat de vraag naar grond in stand, constateert NVM A&LV in het www.nvm.nl/actual/januari_2012/nvm_waarde_grond_blijft_stabiel_door_aanhoudende_vraag.aspxjaaroverzicht.

Van der Waaij: 'Ondanks een grondprijsstabilisatie in agrarische gebieden kan de grondprijs van kleinere en minder gunstige percelen onder druk komen staan. De prijsverschillen tussen grondsoorten en gebieden worden groter'.

• Klik voor het complete bericht op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer