'Drents Plateau oorzaak wateroverlast'

Niet de neerslag, maar het Drents Plateau is de oorzaak van de wateroverlast in het Noorden. Dat zegt dijkgraaf Luc Koshiek van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vandaag in het Noord-Hollands Dagblad.

Het Drents Plateau ligt 20 meter boven de zeespiegel en heeft uitlopers in Groningen en Friesland. 'Massa's water stroomt af van dit gebied in een kom. Daar kon het niet snel uit. Groningen is afhankelijk van vrij verval en kon niet spuien op de Waddenzee vanwege het hoge peil', stelt Koshiek.

In Groningen en Friesland viel respectievelijk 95 en 85 milliliter neerslag. In Noord-Holland 70 millimeter. Dat is normaal voor januari.

Droog pompen

De wateroverlast in Noord-Holland viel mee, blikt Koshiek terug. Het waterschap kon de 122 polders boven het Noordzeekanaal vrij gemakkelijk droog pompen. 'Natuurlijk hielden we de vinger aan de pols, maar een crisisteam was niet nodig.'

Het overtollige water werd via de gemalen in Den Helder en Zaandam geloosd. Slechts een paar dagen kon Hollands Noorderkwartier niet spuien bij Schardam, Beets en Monnickendam. Het waterschap is daar afhankelijk van vrij verval en de peilen in het Markermeer en IJsselmeer stonden daarvoor te hoog.

De sluizen in Enkhuizen en Hoorn moesten zelfs dicht, omdat Waterschap Friesland enorm veel water in het IJsselmeer loosde.

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1595274&h=Wateroverlasthier voor het wateroverlastdossier.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer