'Stikstofaanpak steunt natuur en economie'

In Natura 2000-gebieden valt bedrijfsontwikkeling te combineren met natuurdoelen. 'De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) brengt de stikstofuitstoot naar beneden en investeert extra in natuurkwaliteit', melden staatssecretarissen Joop Atsma (I&M) en Henk Bleker (EL&I).

Dat is volgens beide bewindsmannen gunstig voor de natuur, maar het systeem is zo ingericht dat het ook ruimte biedt aan nieuwe bedrijvigheid. Eerder genomen milieumaatregelen op het gebied van verkeer en vervoer, landbouw en industrie zorgden al voor een afname van de stikstofdepositie.

'Die zijn echter onvoldoende om tegemoet te kunnen komen aan internationale natuurverplichtingen. Met de PAS moet een verdere daling worden gehaald', stellen Atsma en Bleker.

Herstelmaatregelen

De terugdringing van de stikstofuitstoot dient zowel ten goede komen aan de natuur als de economische bedrijvigheid. Daarnaast moeten er herstelmaatregelen worden genomen, zoals plaggen en begrazen, die de kwaliteit van de natuur verbetert.

Als daaraan is voldaan, mag een deel van de daling worden gebruikt voor nieuwe stikstofuitstoot door landbouw, verkeer en industrie: de ontwikkelruimte. Met LTO is overeenstemming bereikt voor aanscherping van de milieu-eisen in vooral de melkveehouderij.

De eisen voor het emissie-arme gebruik van dierlijke mest worden aangescherpt. Dat geldt ook de regels bij nieuwbouw of uitbreiding van bestaande stallen. Ook worden de voer- en managementmaatregelen strenger. De maatregelen gaan in op 1 januari 2014 en moeten voor een daling van 10% stikstofuitstoot zorgen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer