Nieuwe motie voor opheffen schappen

De VVD blijft eisen dat de productschappen zo snel mogelijk worden afgeschaft. Vanmiddag diende Kamerlid Charlie Aptroot daarvoor een nieuwe motie in.

De motie, die ook is ondertekend door SP en PVV, vraagt de regering om binnen 6 maanden te komen met een wetsvoorstel voor opheffing van de schappen. De kosten kunnen volgens Aptroot worden betaald uit de reserves die de productschappen hebben opgebouwd.

Niet verplicht

D66 kwam met het voorstel om de schappen wel in stand te houden, maar de verplichte aansluiting te schrappen. GroenLinks en PvdA willen dat de productschappen tenminste een derde van hun budget gaan besteden aan duurzaamheid en dat ze meer aandacht besteden aan arbeid.

Minister Henk Kamp (SZW) verdedigde het kabinetsplan om de schappen te laten voortbestaan, maar de activiteiten te beperken tot publieke taken. Hij vindt dat er 'veel te makkelijk over de schappen wordt gesproken'.

Meer ambtenaren

Zijn collega Maxime Verhagen (EL&I) had de Kamer per brief gemeld dat de rijksoverheid bij opheffing 300 nieuwe ambtenaren in dienst zou moeten nemen. Het zou zijn departement meer dan 30 miljoen euro per jaar kosten. 'Dat geld hebben we niet', vulde Kamp aan.

Het is de bedoeling om volgende week dinsdag te stemmen over de moties

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer