'We kunnen het mestprobleem tackelen'

Het bruist in de wereld van mestverwerking. 'Dat geeft mij de hoop dat we het mestprobleem kunnen tackelen', zegt Annechien ten Have - Mellema. Ze sprak met afvalverwerker Twence en bracht een bezoek aan Ecoson.

Twence is een afvalverwerker uit Twente. Hun bazen zijn de gemeenten uit de regio Twente. Twence werkt samen met LTO Noord, het innovatienetwerk en ForFarmers om fosfaat te winnen uit mest. Ecoson is een dochter van Sobel bv en beschikt over een vergistingsinstallatie voor groene energie en een installatie die dierlijke vetten omzet naar biobrandstoffen.

De ambitie van Twence is hoog, schrijft Ten Have in haar www.ltonoord.nl/weblog_AnnechientenHave-Mellema weblog. In 2015 wil Twence 1 miljoen ton mest verwerken en in 2020 moet dat 5 miljoen ton zijn. 'Zij nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid maar zien ook duidelijk kansen in de fosfaatmarkt. Wij moeten daar bij aanhaken', aldus Ten Have.

Biofosfaat

Belangrijke les die Ten Have leerde bij Ecoson is, dat wanneer je een product maakt, je de taal moet spreken van afnemer en klant. 'Wij varkenshouders praten over mestverwerken. Dat is het probleem dat we moeten oplossen. Maar eigenlijk willen we mineralen verwaarden. In het vervolg spreken wij dus over biofosfaat.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer