Vitens: hogere kosten door mestbeleid

Het mestbeleid van het kabinet zorgt alleen maar voor een verdere toename van de vervuiling van het grondwater. Hierdoor nemen de zuiveringskosten toe. Dat schrijft drinkwaterbedrijf Vitens in een brief aan staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw.

De toename van de waterhardheid, verzuring en verhoogde sulfaat- en zware metalengehalten leidt volgens www.vitens.nl/PersMedia/Persberichten/Pages/VitensZorgenomtoenemendebodemvervuilingalsgevolgvanMestbeleid.aspxVitens nu al tot een extra kostenpost voor waterzuivering van € 15 miljoen per jaar.

Om over een goede kwaliteit grondwater te blijven beschikken is het drinkwaterbedrijf genoodzaakt winputten te verplaatsen, dieper grondwater te winnen en waterzuiveringen uit te breiden.

Zandgronden

De grondwaterwinningsgebieden op de hoge zandgronden van Vitens zijn het meest kwetsbaar voor mest. Vandaar dat Vitens staatssecretaris Bleker oproept tot extra maatregelen in zijn mestbeleid.

Om te komen tot een duurzame, emissiearme landbouw met toekomstperspectief voor waterwinningen moeten drinkwaterbedrijven en de landbouwsector op een andere manier samenwerken, vindt Vitens.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer