Sterksel onderzoekt gesloten stal

Productschap Vee en Vlees stelt € 50.000 beschikbaar voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een gesloten, maar wel optimaal geventileerde varkensstal.

De studie wordt uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research. Op dit moment zijn de werkzaamheden in gang gezet om het technische ontwerp vorm te geven. Op basis hiervan wordt bepaald hoe het definitieve ontwerp er uit komt te zien. Dat wordt in 2012 getest op Varkens Innovatie Centrum Sterksel.

Deze test maakt duidelijk hoe dit systeem functioneert in de praktijk. Vervolgens worden de effecten op de productie en gezondheid van de dieren en de invloed op de kostprijs bepaald. Het onderzoek zal worden afgerond in 2013.

Ventilatieniveau

Het resultaat van dit alles is dat een varkensstal gedurende het gehele jaar vrijwel op hetzelfde niveau wordt geventileerd, zonder dat dit extra energie kost voor verwarming. Het gemiddelde ventilatieniveau is vergelijkbaar met het huidige gemiddelde ventilatiedebiet maar met minder grote fluctuaties.

De luchtkwaliteit in de stal wordt zodoende belangrijk verbeterd. De aangevoerde lucht naar de stal heeft continu vrijwel dezelfde condities, zo'n 13°C en 85% relatieve luchtvochtigheid. Dit zorgt voor een goed en stabiel klimaat in de stal gedurende het gehele jaar.

De werkzaamheden zijn in gang gezet om het technische ontwerp vorm te geven.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer