€ 45 miljoen extra voor EHEC-telers

Er komt € 45 miljoen extra beschikbaar voor tuinders die schade leden door de EHEC-crisis. Dat hebben de Europese ministers van financiën besloten, meldt CDA-Europarlementariër Esther de Lange.

Het Europees Parlement stemde eerder in met het voorstel om € 250 miljoen beschikbaar te stellen. Uit de onderhandelingen over het budget van de Europese Unie voor 2012, gevoerd tussen het Europees parlement en de Europese ministers van financiën, blijkt dat daar maar € 45 miljoen van overblijft.

'Dat bedrag was het maximaal haalbare', zegt De Lange. 'De kaasschaaf gaat over het hele budget en geen van de ministers van financiën wilden er een cent bij doen.' De Lange zette zich samen met LTO de afgelopen maanden in voor een extra fonds voor getroffen telers.

Nederlands krijgt ongeveer 5 miljoen van de 45 miljoen. De €45 miljoen komt bovenop de 150 miljoen die vorig jaar al beschikbaar werd gesteld door de Europese Commissie.

Promotie

Ook wordt er een budget van 17 miljoen voor promotie beschikbaar gesteld. Lidstaten kunnen hiervan middels cofinanciering gebruik van maken. Ook wordt verwezen naar maatregelen om beter te kunnen reageren op een dergelijke marktcrisis. In de voorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013 worden daartoe ook al suggesties gedaan.

Naar schatting liepen Nederlandse telers en het bedrijfsleven vorig jaar bijna € 200 miljoen schade op door de EHEC-crisis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer