Stroomschema voor NB-wetaanvraag

Het Drentse praktijknetwerk 'Boeren bij een Natura 2000-gebied' heeft een instrument beschikbaar waarmee veehouders in die provincie snel kunnen bepalen of ze een ammoniakvergunning nodig hebben in het kader van de Natuurbeschermingswet.

Als een NB-wetvergunning nodig is, wordt door middel van een www.verantwoordeveehouderij.nl/Producten/Netwerken2010/41/stroomschema%20Drenthe.pdfstroomschema in één oogopslag duidelijk onder welke voorwaarden een vergunning wordt verleend.

Met behulp van het www.verantwoordeveehouderij.nl/index.asp?home/nieuwbijvv/persberichten/2011112205.aspnetwerk zoekt de groep Drentse veehouders naar oplossingen om hun bedrijf nog duurzamer te maken. Door hierin alle betrokken partijen (boeren, natuur en beleid) te betrekken, hebben de maatregelen die in het netwerk worden bedacht een breed draagvlak en een goede kans van slagen.

Basiskennis

Erik Ruiter, stagiair binnen dit praktijknetwerk, heeft nu alle basiskennis rondom Natura 2000 op een rij gezet. Op dit moment wordt door de overheid nog gewerkt aan nationale wet- en regelgeving hoe ondernemers hun ammoniakemissie dienen te beperken.

Intussen onderzoeken diverse partijen de invloed van managementmaatregelen op ammoniakemissie. Wageningen UR Livestock Research (Koeien en Kansen), CLM en ETC (Duurzaam Boer Blijven in Drenthe) zijn hierin actief. Het Drentse netwerk volgt de bevindingen van deze partijen.

Bedrijfsadviseur Age Sjoerd Dijkstra Agrifirm Exlan wijst er op dat het stroomschema onvolledig is. 'De RvS geeft aan dat voor alle agrarische bedrijven een Natuurbeschermingswetvergunning noodzakelijk is, ongeacht of er een toename van depositie is. Ook wordt in Drenthe onderscheid gemaakt voor grondgebonden en niet grond gebonden bedrijven. Dit zien wij ook niet terug in het stroomschema.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer