Uien zijn kiemlustiger dan normaal

Zaadfirma Nickerson-Zwaan vraagt uientelers om hun partijen zaaiuien in de bewaring regelmatig te controleren op inwendig schot.

Uien+zijn+kiemlustiger+dan+normaal
© Nieuwe Oogst

Zaaiuien zijn dit jaar extra gevoelig voor inwendig schot. Dat heeft onder meer te maken met een koudeperiode afgelopen voorjaar. Op veel percelen ontstonden daardoor schieters. De uien echter die toen niet zijn doorgeschoten zijn nu extra gevoelig voor vroegtijdige spruitvorming.

Bijkomend probleem voor uientelers is dat de omstandigheden voor de MH-bespuitingen, enkele weken voor de oogst, niet erg gunstig waren vanwege het slechte weer. De bespuitingen hadden daardoor niet de gewenste uitwerking.

Kiemlustigheid

Nickerson-Zwaan adviseert uientelers om een aantal uien in een bak met potgrond te plaatsen om de kiemlustigheid te controleren. Blijkt sprake van inwendig schot dan is op tijd afleveren noodzakelijk.

Verder is goed droog bewaren van belang. De relatieve luchtvochtigheid boven op een partij zaaiuien mag niet hoger zijn dan 65 tot 70%.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer