Radboud tikt hoogleraar Vonk op vingers

Professor Roos Vonk krijgt van de Nijmeegse Radboud Universiteit een berisping. Ze handelde in een onderzoek naar psychische kenmerken van vleeseters onzorgvuldig, stelt het bestuur. Van fraude is geen sprake.

Hoogleraar Vonk kwam dit jaar in opspraak nadat ze samen met professor Diederik Stapel een onderzoek uitbracht waarin stond dat vleeseters hufteriger waren dan vegetariërs.

Niet lang daarna werd bekend dat dit onderzoek door Stapel was verzonnen. Inmiddels is hij ontmaskerd als iemand die vele onderzoeken uit zijn duim zoog.

Kritischer

De Nijmeegse universiteit stelt in een www.ru.nl/actueel/nieuws-0/@831513/berisping-professor/ verklaring dat ook Vonk in het vleesonderzoek over de schreef ging. Zij trad met het onderzoek naar buiten, terwijl ze de gegevens niet had gecontroleerd. Vonk staat landelijk bekend als fervent aanhanger van dierenrechten en was voorheen directeur van Wakker Dier.

De hoogleraar had juist daarom kritischer moeten zijn, vindt de universiteit. Volgens rector magnificus Kortmann bracht Vonk de universiteit, de wetenschap en haar eigen vakgebied 'in diskrediet'.

Reactie Vonk

Vonk erkent in een www.ru.nl/actueel/nieuws-0/@831516/verklaring-mw-prof/ verklaring een blunder te hebben gemaakt. 'Ik heb geen seconde getwijfeld aan de betrouwbaarheid en me laten verleiden tot het naar buiten brengen van voorbarige conclusies.'

Wel stelt ze ' moeite te hebben' met sommige conclusies van de commissie. 'Maar verder gekissebis daarover is niet productief.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer