Salmonellaregels vlees uitgelegde leghennen

Vlees van pluimveekoppels die besmet zijn met Salmonella enteritidis (Se) en typhimurium (St) moet vanaf 1 december 2011 worden verhit. Dat geldt ook voor vlees afkomstig van leghennen, geeft Productschap Pluimvee & Eieren (PPE) aan.

Uitgelegde leghennen worden veelal diepgevroren afgezet. Voor Se- of St-besmette koppels is dat dus niet toegestaan. Het is voor slachterijen van leghennen van belang dat ze de Se/St-status van leghennen kennen, geeft PPE aan.

Het probleem bij leghennen is volgens het productschap dat er om de 15 weken een Salmonella-onderzoek wordt uitgevoerd. Het kan dus zo zijn dat het koppel bij slacht 15 weken daarvoor een onderzoek onderging.

Europese Unie-verplichting

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit controleert de Europese Unie-verplichting over afzet van met Se/St besmet vers pluimveevlees. Slachterijen dienen hierbij ook rekening te houden met de opname van Monofasische stammen van Salmonella typhimurium.

Indien toch met Se of St besmet pluimveevlees wordt afgezet, kan een slachterij verplicht worden dit vlees terug te halen. Indien besmet vlees in bijvoorbeeld een supermarkt wordt gevonden, kan een terughaalactie volgen. Zo'n stap vormt een enorme schadepost voor een slachterij en is bovendien zeer slecht voor het imago van de Nederlandse pluimveesector.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer