Aan de dijk gezet?

De toekomst van het waterschap lijkt de afgelopen week bezegeld. In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af die vindt dat het instituut kan verdwijnen.

De kanteling is een proces van tientallen jaren, maar zet gestaag door. De waterschapstaken gaan naar de algemene democratie, bij voorkeur de provincie.

Van oorsprong is de functionele democratie op het waterschap van toepassing. 'Wie het water deert, die het water keert.' De kosten waren voor de direct belanghebbenden, maar daar stond tegenover: 'Wie betaalt, bepaalt.'

De zorg voor droge voeten en voedselproductie stond voorop en het ging vrijwel uitsluitend om aan- en afvoer van water. Een boereninstituut, waarin boeren het voor het zeggen hadden.

De waterschappen hebben tweede helft vorige eeuw een grote groei- en bloeiperiode doorgemaakt. De taken zijn fors uitgebreid. Het is allang geen boereninstituut meer, ook al ziet de sector nog steeds kans om bestuurlijk sterk vertegenwoordigd te zijn.

Het huidige waterbeheer raakt op veel fronten de algemene wetgeving en democratie, met als onontkoombaar resultaat een hoop bestuurlijk gedoe. Het is de inzet van dit kabinet om dat terug te dringen. Alleen niet bij het waterschap, zo is in het regeerakkoord afgesproken. Oppositie en 'gedogers' denken daar anders over.

De bijdrage van de agrarische sector aan de kosten van het waterschap zijn aanzienlijk, ook al neemt het aandeel in het totaal van de kosten af. Waterschappen zijn redelijk autonoom in het vaststellen van de tarieven. Die zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen, ondanks de kritische noot van de agrarische sector.

Het verdwijnen van het waterschap heeft meerdere kanten. Minder bureaucratie, efficiënter en goedkoper zijn aantrekkelijk, maar daar staat tegenover minder grip op een waterbeleid ten gunste van landbouw en voedselproductie.

Hoe ernstig dat risico is, valt moeilijk in te schatten. Ook nu schikt het waterbeleid zich naar de wensen en de keuzen van de algemene democratie.

Dat de dijkgraven zich deze week unaniem negatief hebben uitgelaten over het voorstel is logisch. Een besparing van een half miljard zal best overdreven zijn.

Om de waterschappen echt te laten verdwijnen, is een wijziging van de grondwet nodig. Dat vergt nog een aantal jaren. Maar het is nu al de moeite waard om vanuit de naderende nieuwe werkelijkheid aan de slag te gaan met het verzilveren van voordelen. Op verandering moet je tijdig willen inspelen. Dat geldt voor iedere ondernemer.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer