Kaas wacht in ruimte op astronaut

Ongeveer 10 kilo kaas van het merk Old Amsterdam cirkelt in een baan om de aarde, in afwachting van de komst van de Nederlandse astronaut André Kuipers.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Kuipers gaat over een maand de ruimte in om daar een half jaar te blijven. Hij mag naast de standaard voedselvoorraad 18 bonuscontainers met eigen eten meenemen, vertelt Henriëtte Westland van de gelijknamige producent.

Kuipers is blijkbaar dol op kaas, maar zijn wens had meer voeten in de aarde dan vooraf werd gedacht. 'Ruimtevaartorganisaties ESA en NASA stellen allerlei eisen aan de verpakking. We hebben flink heen en weer gemaild hoeveel inch de kaasblokjes mochten meten.'

Niet gekoeld

Ook kan de kaas een flink deel van de tijd niet gekoeld worden. Westland: 'Maaslander viel daarom af. Dat is jonge kaas en die houd je niet goed.' Old Amsterdam is beter bestand tegen zo'n beproeving.

Planning

Volgens de krant cirkelt de eerste lading van de kaas al een paar weken om de aarde. Kuipers komt naar verwachting op 21 december bij zijn kaasvoorraad aan. In januari gaat nog een vrachtraket de ruimte in, met de resterende Old Amsterdam.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer