Bonte Bentheimers naar Veenkoloniale grond

Boerenbedrijf Pecus gaat varkens houden op het terrein bij Avebe in Ter Apel. Gemeente Vlagtwedde gaf hier onlangs toestemming voor.

Het initiatief komt van www.rom3d.nlROM3D, een onderzoeks- en adviesbureau dat zich richt op de groene ruimte. Pecus - Latijns voor vee - wil op 7,5 hectare gerst verbouwen en op 2,5 hectare 10 zeugen houden.

In Twente lopen de eerste 'buitengewone' varkens, zoals Bonte Bentheimer en Franse Gasconne, al op kleine boerenbedrijven rond. 'Studenten van Wageningen UR onderzochten hoe we de dieren op de juiste manier buiten kunnen houden', zegt Wim Meulenkamp van ROM3D.

Rotatie

Volgens Meulenkamp lenen de Veenkoloniën zich niet alleen uitstekend voor de voederwinning, maar is het ook een ideale plek voor het houden van varkens. 'We willen aan rotatie doen. Je ziet het ook in Engeland, daar gaan de dieren naar een perceel als de aardappelen er net af zijn.'

De landbouweconoom denkt er over om van het vlees van de Bonte Bentheimers Groninger harde worsten te maken. 'Die gaan onder meer naar restaurants. Maar wij hebben ook al 262 mensen die ons ondersteunen. Via onze www.buitengewonevarkens.nlsite kunnen mensen voor € 100 investeren in ons project. Ze krijgen er dan € 150 aan vleesproducten voor terug.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer