Stikstofbeleid kost € 85 miljoen

Extra maatregelen om stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden te verminderen, kosten tot 2018 € 85 miljoen. Ter ondersteuning willen de provincies 3735 hectare landbouwgrond aankopen voor omvorming tot natuur of als buffergebied.

Van de 133 Natura 2000-gebieden zijn er 12 aangemerkt als knelgevallen. Daar is of aanpassing van de natuurdoelstelling nodig of moet meer natuurontwikkeling komen. Rond 20 gebieden komt de ontwikkelruimte niet overeen met de behoefte van de omliggende veehouderijbedrijven.

De cijfers komen uit een tussenrapportage van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Met de PAS moet bedrijfsontwikkeling mogelijk worden binnen de Europese natuurdoelstellingen.

Aandachtsgebied

In Friesland wordt alleen het gebied de Alde Feanen aangemerkt als aandachtsgebied. Daar moet de waterkwaliteit verbeteren. In Groningen gaat het om het Lieftinghsbroek, waar het natuurdoeltype blauwgrasland ter discussie staat.

In Drenthe is de achtergronddepositie aan ammoniak voor sommige kwetsbare Natura 2000-gebieden groter dan de natuur ter plekke kan verdragen. Omdat het gaat om diffuse bronnen, is daar met gebiedsgericht PAS-beleid niet veel aan te doen.

Voor Flevoland zijn geen aanpassingen nodig. Ook wat de ontwikkelruimte voor boeren betreft zijn in Noord-Nederland geen grote hobbels te verwachten, stellen de rapporteurs.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer