Niet uitbreiden vanwege Oostvaarderswold

De eigenaar van een akkerbouw- en varkensbedrijf in Zeewolde mag geen nieuwe stal bouwen, omdat deze uitbreiding in de geplande natuurzone Oostvaarderswold ligt. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald.

De boer wilde een nieuwe vleesvarkensstal met een luchtwasser bouwen, maar de provincie Flevoland weigerde een ontheffing te verlenen van de Verordening groenblauwe zone. Deze werd opgesteld vanwege de natuurzone Oostvaarderswold. Ook een bouwvergunning werd geweigerd.

De bezwaren die de varkenshouder maakte, werden eerst door het college van Gedeputeerde Staten en later ook door de rechter in Zwolle ongegrond verklaard. Ook de Raad van State verwerpt zijn bezwaren.

De varkenshouder betoogde onder andere dat hij zijn aanvraag al indiende, voordat de Verordening voor het Oostvaarderswold in 2008 definitief was vastgesteld. Raad van State stelt echter dat er al wel een voorbereidingsbesluit voor de verordening was genomen en dat biedt in dit geval juridisch voldoende grond om een ontheffing te weigeren.

Aanleg onzeker

Het feit dat de aanleg van de natuurzone onzeker is geworden, doordat het rijk de provincies daar geen financiële steun meer voor biedt, zoals de varkenshouder stelt, betekent niet dat de verordening niet meer van kracht is.

De Raad van State is net als de rechtbank in Zwolle van mening dat het provinciebestuur zorgvuldig heeft gehandeld met de definitieve inplanning van het Oostvaarderswold. Er is volgens de Raad van State terecht meer waarde toegekend aan het algemeen belang van de ontwikkeling van het Oostvaarderswold dan aan het belang van de varkenshouder die zijn bedrijf wenst uit te breiden.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer