Kippenvlees en ei gunstig voor milieu

Ten opzichte van andere dierlijke producten scoren pluimveevlees en eieren gunstig qua milieu-impact. Vooral met de CO2-voetafdruk steken ze gunstig af.

Kippenvlees++en+ei+gunstig+voor+milieu
© Nieuwe Oogst

Dat komt uit een onderzoek van ABN Amro en Blonk Milieuadvies naar de milieu-impact van de legpluimvee- en vleespluimveehouderij. Voor die sectoren werden CO2-voetafdruk, energieverbruik en landverbruik doorgerekend.

Paradox

Binnen de legpluimvee en vleespluimveehouderij geldt dat de milieu-impact toeneemt naarmate dieren meer leefruimte krijgen. Dierenwelzijn en milieu-impact lopen niet parallel met elkaar, aldus ABN Amro.

Zo ligt bijvoorbeeld de CO2-voetafdruk van biologische eieren 37 procent ongunstiger dan die van kolonie-eieren. In geval van energieverbruik gaat het om een verschil van 44 procent. Ook het landgebruik voor biologische eieren ligt hoger, namelijk 32 procent.

De vleeskuikenhouderij laat eenzelfde beeld zien ten nadele van biologisch kuikenvlees. Het verschil in CO2-voetafdruk ten opzichte van gangbaar is bijvoorbeeld 58 procent. Bij energieverbruik gaat het om een verschil van 35 procent.

Voederconversie

Zowel bij legpluimvee als bij de vleeskuikens is voederconversie de belangrijkste verklarende variabele. Dat geldt voor zowel CO2-voetafdruk, energieverbruik als landgebruik.

'Omdat diergezondheid en dierenwelzijn nauw met elkaar zijn verbonden, ligt bij diergezondheid de sleutel om dieren zowel diervriendelijk als met een beperkte milieubelasting te houden', schrijft ABN Amro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer