Mestsilo geknapt door te weinig ijzer

De mestsilo op het melkveebedrijf van Prins in Ten Boer is opengebarsten, doordat er te weinig ijzer is gebruikt. 'Het gaat om een ontwerpfout. Het ligt niet aan de kwaliteit van het beton', zegt Bram Prins.

Prins ontving gisteren de eerste rapporten. Een expertiseteam deed de afgelopen maand onderzoek naar de oorzaak van het incident, dat eind juli plaatsvond. Zo'n 2000 kuub mest dreef weg, toen de silo openbarstte.

'Het is echt onbegrijpelijk dat dit kan', reageert Prins. 'We gingen voor kwaliteit.'

Versterken

Op het bedrijf staan nog 3 dezelfde silo's. Prins heeft een ander ontwerpbureau in de armen genomen om te onderzoeken hoe hij deze silo's kan versterken. Bovendien verlaagde hij uit veiligheidsoverwegingen het mestniveau van 6 naar 3,8 meter.

De schade is meer dan € 1 miljoen, zegt Prins. Naar alle waarschijnlijkheid vergoeden verzekeringsmaatschappijen het grootste gedeelte.

Of Prins een nieuwe mestsilo bouwt, is nog de vraag. 'Dat hangt er ook vanaf wat we terugkrijgen van de verzekeringen. Bovendien moeten we weer een nieuwe milieuvergunning aanvragen. Dat duurt een half jaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer