'Verkeersdode door verstoorde bronst'

Dat er in Elspeet op de Veluwe gisteren een motorrijder om het leven kwam door een aanrijding met een edelhert, is de schuld van degenen die de paartijd van de herten verstoren. Dat vindt stichting Groennetwerk.

Veel te veel mensen komen op plaatsen waar ze in deze tijd van het jaar niet mogen komen vanwege de bronst. De edelherten slaan daarvoor op de vlucht, geeft het samenwerkingsverband van politie en bijzondere opsporingsambtenaren aan.

Dat houdt zich bezig met wildaanrijdingen. Volgens Groennetwerk waren er afgelopen maand opvallend veel aanrijdingen met edelherten. Dit weekend trad de politie ook op tegen 'bronstgluurders' en slingerde 21 mensen op verschillende plaatsen op de Veluwe op de bon.

Speciale wandelingen

De hertenbronst is populairder dan ooit, constateerde nationaal park De Hoge Veluwe eerder ook al. De speciale wandelingen onder leiding van een boswachter waren in een mum van tijd volgeboekt. Tijdens de bronstperiode, van begin september tot half oktober, is het bos tussen zonsondergang en zonsopgang verboden gebied.

Bovendien zijn rustgebieden tijdelijk afgesloten met slagbomen en verbodsbordjes. '10 Jaar geleden stond er een enkeling uit de buurt in de schemering te kijken, maar tegenwoordig staan op sommige plekken meer dan 100 mensen. De herten raken van slag en rennen de weg over', stelt een boswachter van De Hoge Veluwe.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer