PT: sector voorbereiden op crisis

De sector tuinbouw en uitgangsmaterialen moet voorbereid zijn op de bedreigingen van de sector. Dat zegt Agnes van Ardenne, voorzitter van het Productschap Tuinbouw. Risicomanagement is noodzaak.

Van Ardenne wees op het belang van risicomanagement, zeker na de EHEC-crisis. 'Een derde van de Nederlandse consumenten maakt zich meer zorgen over veiligheid van voedsel. We kunnen erop rekenen dat grotere zorg bij consumenten zich zal vertalen in hogere eisen aan voedselveiligheid, in meer controles, meer vondsten en meer incidenten.'

Zij ziet een collectief belang voor de sector uitgangsmaterialen en de rest van de tuinbouwketen. Structurele sectorbrede risicobeoordeling, -impact en -management kan ervoor zorgen dat de sector een nieuwe voedselveiligheidscrisis kan voorkomen of sneller de baas wordt.

Welbevinden

In het verlengde hiervan pleit Van Ardenne voor structurele afstemming tussen de onderzoek en ontwikkeling-plannen van de sector uitgangsmaterialen en de rest van de tuinbouwketen. 'Op die manier halen we het optimale rendement uit de thema’s van de toekomst: voeding, gezondheid en welbevinden, plantgezondheid en fyto en duurzame ketens.'

Van Ardenne hield haar pleidooi gisterenavond in Zwaagdijk, aan het slot van het symposium 'Wie goed zaait, zal goed oogsten; Vandaag werken aan de business van morgen', georganiseerd door Seed Valley, BDO en Rabobank.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer