Eerlijkere verdeling Waterschapslasten

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu wil de manier waarop de waterschapslasten worden berekend veranderen. Op deze manier moeten de lasten voor boeren eerlijker worden verdeeld.

De huidige regeling zit zo in elkaar dat boeren in het westen van het land soms veel meer betalen dan in bijvoorbeeld het noorden. Hierdoor droeg de land- en tuinbouw per jaar dik € 60 miljoen meer af dan vooraf door de wetgever als redelijk werd beschouwd.

Atsma vroeg de Unie van Waterschappen om advies. Hij wil een model waarbij met een relatief eenvoudige wetswijziging de 'weeffout' in de wet wordt opgelost. Hij wil de nieuwe afspraken alleen behandelen als het nieuwe voorstel wordt gesteund door alle waterschappen. Zij bespreken dit op 30 september.

Gunnen

Kees van Rooijen, beleidsmedewerker water van LTO Noord, vraagt zich af of die steun er is. De Unie heeft in haar model de weeffout niet opgelost maar doorgeschoven naar de besturen van de waterschappen. 'De andere categorieën in de waterschappen moeten het de agrarische sector gunnen, anders stemmen ze niet in.'

LTO Nederland is blij dat de regeling wordt aangepast om een oude fout weg te poetsen, maar plaatst wel kanttekeningen. Zo vraagt de organisatie zich af of het redelijk is dat de land- en tuinbouw jaarlijks gezamenlijk € 80 miljoen betaalt aan waterschapslasten en geen € 126 miljoen. LTO vindt dat de landbouw ook niet mee hoeven te betalen aan extra voorzieningen voor de waterveiligheid.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer