Natura-aanpak Bleker 'naïef en zonder visie'

'Naïef en zonder visie' noemt universitair docent Ecologie van natuurontwikkeling en -beheer Jerry van Dijk van Universiteit Utrecht het tienpuntenplan van EL&I-staatssecretaris Henk Bleker.

Feitelijk verandert volgens Van Dijk de staatssecretaris de hoofddoelstelling van het natuurbeleid. 'Van het behouden van de Nederlandse natuur en biodiversiteit naar het voldoen aan de minimale Europese Unie-eisen waar Nederland juridisch nog mee weg komt. Daar spreekt toch weinig idealisme uit.'

'Natura 2000 is destijds in het leven geroepen om voor Europa belangrijke natuurwaarden extra te borgen', blikt de docent terug. Bleker reduceert in zijn ogen nu de nationale natuurdoelstellingen tot alleen het behoud van die Europese natuurwaarden.

Stekker uit beheer

Verder trekt de bewindsman de stekker uit het beheer van alle andere natuur in Nederland. 'Hij realiseert zich daarbij niet dat die overige natuur een wezenlijke bijdrage levert aan de Natura 2000-gebieden', benadrukt Van Dijk op de www.uu.nl/NL/Actueel/Pages/AanpakNatura2000doorBlekernaiefenzondervisie.aspx Universiteitssite.

'Zelfs voor het halen van de minimale Europese doelstellingen heeft Nederland nu een groot probleem vanwege de jarenlange aantasting van de Nederlandse natuur', stelt hij. 'Van de soorten en habitats in de Nederlandse Natura 2000-gebieden gaat 80% nog steeds achteruit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer