Betaalbare duurzame varkensstal

Het is mogelijk nieuwe varkensstallen te bouwen die duurzaam en diervriendelijk zijn, maar bovendien ook goed in het landschap passen en toch niet duurder zijn dan een standaardstal.

Dat is de uitkomst van een ontwerpopdracht die 5 provincies en de Rijksadviseur voor het Landschap gezamenlijk uitschreven. Provincies Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht selecteerden elk een varkenshouder met bouwplannen.

Aan deze ondernemer werden een architect en een technisch adviseur gekoppeld. Deze teams kregen de opdracht een ontwerp te maken voor de nieuwbouw of uitbreiding van het varkensbedrijf. Een hoge ambitie voor dierenwelzijn en milieu vormde daarbij het uitgangspunt.

Innovatieve oplossingen

De resultaten van deze ontwerpcompetitie zijn veelbelovend, geven provincies en de Rijksadviseur aan. Omdat de eisen voor duurzaamheid vanaf het begin in het plan zijn betrokken, ontstonden innovatieve oplossingen die voor de ondernemer haalbaar zijn.

Meer bewegingsruimte voor de dieren, laag energieverbruik en een uitgekiende mestverwerking zijn voorbeelden van dergelijke innovaties. De jury, waarin ook LTO was vertegenwoordigd, koos het beste plan. De winnaar wordt donderdag bekendgemaakt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer