Maatregelen tegen Q-koorts versoepeld

De maatregelen tegen Q-koorts worden versoepeld. Dat schrijven staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) en minister Edith Schippers (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Zo wordt het uitbreidingsverbod ingetrokken.

Bleker en Schippers baseren hun besluit op adviezen van deskundigen en op het feit dat alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven hebben voldaan aan de vaccinatieplicht.

Volgens deskundigen draagt het landelijke uitbreidingsverbod, met het huidige vaccinatiebeleid, niet verder bij aan het verminderen van het risico op Q-koorts. Daarom wordt landelijke uitbreidingsverbod voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven wordt ingetrokken.

Mestmaatregelen

Ook de mestmaatregelen worden voor besmette en niet-besmette bedrijven versoepeld. Het uitmestverbod tijdens de lammerperiode wordt ingetrokken en de periode dat bedrijven hun mest moeten opslaan voordat het mag worden uitgereden of afgevoerd wordt verkort tot 30 dagen. Bedrijven die niet besmet zijn kunnen hun mest straks direct afvoeren naar een industriële composteerder.

De kaart met gebieden van 5 kilometer rondom besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven wordt vervangen door een kaart waarop alleen de bedrijfslocaties staan. Deze kaart staat op internet. Als een bedrijf besmet verklaard wordt, worden lokale bestuurders standaard geïnformeerd en komt er een bord bij het besmette bedrijf.

Apart lammeren

De verplichting dat bedrijven met een publieksfunctie drachtige dieren vier weken voor en twee weken na het lammeren gescheiden moeten houden van het publiek wordt versoepeld. Het afzonderen van drachtige dieren is straks alleen nog verplicht tijdens het moment van lammeren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer