ABN Amro: krimp veestapel en goede vraag gunstig voor prijs

Een krimpend aanbod in Nederland en goede mondiale vraag naar dieren hebben een prijsopdrijvend effect voor vlees en zuivel, meldt ABN Amro. Die verwacht dat het aanbod de komende jaren verder daalt door overheidsbeleid en keteninitiatieven.

ABN+Amro%3A+krimp+veestapel+en+goede+vraag+gunstig+voor+prijs
© Job Hiddink

De Nederlandse veestapel daalde de afgelopen zes jaar met ruim 2 procent per jaar, meldt ABN Amro in het rapport 'Gunstige prijzen geven ondernemers in land- en tuinbouw een flinke zet in de rug (Agravia 2025)'. Dit leidt ook tot een schaarste in de kalversector.

Tussentijdse verhogingen van contractvergoedingen compenseren vooralsnog de hoge kosten voor mestafzet, energie en rente. De specialisten van ABN Amro verwachten daarom een positieve liquiditeitsontwikkeling voor de kalverhouderij.


Minder druk op mestmarkt

Voor de melkveehouderij verwacht de bank in 2025 een verdere toename in liquiditeit door de goede melkprijs. De kosten voor mestafvoer lijken door het gunstige voorjaar vooralsnog enigszins mee te vallen. Wel brengt de onzekere vergunningverlening in deze sector veel onzekerheid.

De verwachting voor de pluimveehouderij zijn volgens de ABN Amro-specialisten ook positief. De combinatie van een dalend aanbod van vleeskuikens en eieren en een goede vraag stuwen ook hier de prijzen omhoog. Hoewel er onzekerheid is rond de voerprijzen, blijft de liquiditeitsontwikkeling voor pluimveehouders zeer goed voor 2025.


Positieve ontwikkeling varkenshouderij

Dankzij goede opbrengstprijzen verwachten de specialisten voor de varkenshouderij dit jaar een positieve ontwikkeling van de liquiditeit. Wel zijn de kosten voor de mestafzet hoog en is er onzekerheden rond vergunningen, dierziekten en energie. Door de dalende aanvoer neemt de concurrentie op de inkoopmarkt toe, wat ook in de varkenssector prijsopdrijvend werkt.

Vooralsnog zit de varkenshouderij in een roerig jaar. Begin 2025 veroorzaakte de Duitse MKZ-uitbraak een flinke prijsdaling. Nu de verspreiding van de ziekte meevalt, herstelt de markt zich weer. De buitenlandse vraag naar varkensvlees daalt, doordat grote landen als China streven naar meer zelfvoorziening. Ondertussen neemt voor Europa de competitie op de exportmarkten toe, doordat de Verenigde Staten en Brazilië zich ook steeds meer op export gaan richten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Vrijdag
    16° / 7°
    5 %
  • Zaterdag
    18° / 5°
    5 %
  • Zondag
    19° / 7°
    0 %
Meer weer