Italiaanse perentelers bevinden zich in zwaar weer
De perenteelt in Italië staat onder druk. Het areaal loopt terug en er zijn nauwelijks bedrijfsopvolgers. Na rampjaar 2023 krabbelt de regio Emilia-Romagna – het hart van de Italiaanse fruitteelt – weer op. Maar de situatie blijft precair.

De perenproductie in Italië was in 2023 ruim de helft lager dan een jaar eerder. Met name fruitteeltregio Emilia-Romagna, het gebied rondom Bologna in het noorden van Italië, werd zwaar getroffen. Het consortium Pera dell'Emilia-Romagna IGP, dat 70 procent van de perentelers in het gebied vertegenwoordigt, meldt dat in 2023 99.000 ton peren werden geproduceerd, tegen ruim 300.000 ton in 2022.
Oorzaken van de productiedaling? Overstromingen, late vorst en parasieten. 'Het was een heel moeilijk jaar', zegt Alessandro Ritti Bicci aan de telefoon. Ricci Bitti is eigenaar van een fruitteeltbedrijf in de buurt van Faenza, ten noordoosten van Bologna. 'Ik ben vorig jaar ruim de helft van mijn oogst kwijtgeraakt. De late vorst is echter slechts een deel van het probleem.'
Een combinatie van te lage temperaturen op het ene moment en te hoge op het andere was een andere uitdaging, geeft de fruitteler aan. De oorzaak is klimatologisch, al is het moeilijk er precies de vinger op te leggen. Ricci Bitti: 'De gevolgen waren heel duidelijk. Bomen liepen nauwelijks uit, er waren helemaal geen bloemen in het voorjaar.'
Bomen liepen nauwelijks uit en er waren geen bloemen in het voorjaar
Fruit, graan en mais
Sinds 2018 runt Alessandro Ricci Bitti het familiebedrijf dat werd opgezet door Alessandro's grootvader Amedeo. Het bedrijf heeft 250 hectare grond. Op iets meer dan de helft worden graan en mais verbouwd, op de andere helft fruit.
Ongeveer 13 hectare is bestemd voor de perenteelt. Het gaat vooral om de rassen William's, Kaiser en Abate Fetel. 'We produceren tussen de 200 en 300 ton peren per jaar. Dat is gemiddeld 20 tot 30 ton per hectare. Als we minder produceren, is de prijs vaak beter dan in jaren met een hogere productie', licht de teler toe.
Italië is nog altijd de grootste producent van peren in Europa. Emilia-Romagna is het hart van de perenproductie in Italië; bijna 70 procent van de 500.000 ton Italiaanse peren komt uit de Po-vlakte. De helft van de productie bestaat uit Abate Fetel. 'Emilia-Romagna is van oudsher een geschikt fruitgebied vanwege de aanwezigheid van de rivier de Po', vertelt Ricci Bitti.
Het is volgens de teler een gebied dat altijd last heeft gehad van overstromingen. 'Maar daardoor is het er ook erg vruchtbaar. Mensen uit heel Italië komen naar ons toe om fruit te kopen, omdat het altijd van hoge kwaliteit is.'
Productiedaling
Toch daalt de perenproductie in Emilia-Romagna al jaren. Tot vijftien jaar geleden werd in heel Italië op zo'n 36.000 hectare peren geteeld, vorig jaar daalde dat tot 21.000 hectare. In Emilia-Romagna is het areaal nog 'slechts' 12.000 hectare. Gevolg is ook dat de productie fors gedaald is: van 750.000 ton per jaar begin deze eeuw naar maximaal 500.000 ton in 2024. De productie van afgelopen jaar was 20 procent lager dan in 2022.
'Steeds meer ondernemers geven er de brui aan', zegt voorzitter Giuliano Donati van het consortium Pera dell'Emilia-Romagna. 'Als gevolg van dure investeringen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en de groeiende onzekerheid of de investering wel de gewenste productie en dus inkomsten oplevert.'
Areaal daalt met 70 procent
Ongeveer 70 procent van alle perentelers in Emilia-Romagna is verenigd in het consortium Pera dell'Emila-Romagna IGP, ook wel Unapera genoemd. Het gaat om meer dan vijfduizend bedrijven met in totaal 8.500 hectare. De totale oogst van het consortium bedroeg vorig jaar 110.000 ton, waarvan de helft het ras Abate Fetel. Andere belangrijke rassen die in het gebied geteeld worden, zijn Kaiser, Williams, Conference en Red Bartlett. Als gevolg van moeilijke klimatologische omstandigheden, met vroege warmte gevolgd door late vorst en een zware overstroming in mei, is de productie in Emilia-Romagna in 2023 met 70 procent gedaald in vergelijking tot een jaar eerder. De constante areaalkrimp draagt ook bij aan de afname van de perenproductie. In 2017 stonden op 18.500 hectare perenbomen, vorig jaar nog maar op 12.000 hectare. Door een gebrek aan opvolging en onzekerheid over de toekomst besluiten steeds meer perentelers het bijltje erbij neer te gooien.Klimaatverandering is volgens Donati helaas een realiteit. Hij stelt vast dat weersextremen geen geïsoleerde gevallen meer zijn, maar fenomenen die zich met enige regelmaat herhalen.
Grotere investeringen noodzakelijk
Ook Ricci Bitti moet steeds grotere investeringen doen om klimaatverandering het hoofd te bieden. 'In de meest recent aangeplante perengaarden hebben we anti-hagel schermen aangebracht en druppel-irrigatie aangelegd. Ook maken we gebruik van biologische bemesting, om vooral in de winter te zorgen dat de planten krijgen wat ze nodig hebben.'
Maar dat is volgens de Italiaanse ondernemer niet genoeg. Ricci Bitti: 'Op de lange termijn moeten we toe naar perenrassen die een constantere productie garanderen om de investeringen te beschermen.'
Door groeiende onzekerheid over de toekomst en de zorgen over klimaatverandering sluiten steeds meer fruitteeltbedrijven de deuren. Veel van de Italiaanse telers hebben moeite geschikte opvolgers te vinden. De gemiddelde leeftijd van de Italiaanse boer is 54,1 jaar. Meer dan de helft van de boerenbedrijven wordt geleid door een zestigplusser en slechts 8 procent door mensen jonger dan veertig jaar.
Toch boer worden
Alessandro Ricci Bitti is 35 jaar en heeft lang getwijfeld of hij het bedrijf van zijn oom zou overnemen. 'Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd in Milaan en werkte in de financiële wereld. Als kind had ik al wel de gedachte in het familiebedrijf te gaan werken. Ik heb zes maanden verlof genomen van mijn werk voor een soort stageperiode. Toen heb ik besloten ontslag te nemen en boer te worden.'
Wat de ondernemer het meeste aanspreekt, is dat je het product van je werk kan zien. 'Het feit dat je het kan voelen en proeven en aan vrienden cadeau kan doen, geeft voldoening', vertelt hij.
Die voldoening wordt wel een beproeving nu de investeringen oplopen en de productie daalt. Als gevolg hiervan zien perentelers in andere landen de kans schoon om in het gat te springen dat de Italianen achterlaten. Nederlandse perentelers willen bijvoorbeeld de productie van Abate Fetel oppakken om aan de vraag op de Duitse markt te voldoen. Daar is deze peer razend populair.
Ricci Bitti vindt dat geen probleem. 'Iedereen is vrij om Abate Fetel te produceren. Als er een markt is, is het logisch dat ze daar in springen. Maar ik ben wel overtuigd dat onze peer anders is. Niet direct beter, maar zeker wel anders.'

Bedrijfsgegevens
Ricci Bitti Amedeo werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog opgericht door Amedeo Ricci Bitti. Kleinzoon Alessandro geeft sinds 2018 leiding aan het bedrijf met stukken grond in twee delen van de Italiaanse regio Emilia-Romagna. De gronden liggen zo'n 50 kilometer van elkaar verwijderd. In totaal telt het bedrijf 250 hectare. Op 110 hectare verbouwt hij graan en op de rest olijven, wijn en fruit. Behalve peren teelt Ricci Bitti perziken, pruimen, kiwi's en abrikozen. Daarnaast is Agriturismo (kamperen bij de boer) onderdeel van het bedrijf dat 35 medewerkers telt. Over de omzet laat Ricci Bitti zich niet uit.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (LH) #60816
Gebruikt, P.O.A.
-
Weidesleep 8mtr
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6140R (HG) #64846
Gebruikt, € 64.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48481
Gebruikt, € 3.289
Weer
-
Donderdag13° / 8°85 %
-
Vrijdag17° / 6°10 %
-
Zaterdag17° / 4°10 %