Horeca en catering kopen minder groenten en fruit

Het tegenvallende weer in 2024 en de gestegen kosten voor versproducten zorgen ervoor dat horeca- en recreatiebedrijven minder groenten en fruit hebben ingekocht dan voorgaande jaren.

Horeca+en+catering+kopen+minder+groenten+en+fruit
© Ella Tilgenkamp

Bedrijven in de horeca en catering kochten van januari tot en met half augustus in totaal bijna 66 miljoen kilo groenten en fruit bij de Nederlandse groothandel. Dit is zo'n 10 procent minder dan in dezelfde periode in 2022 én 2023, meldt brancheorganisatie GroentenFruit Huis op basis van cijfers van marktonderzoeker Foodstep.

GroentenFruit Huis constateert dat een overvloed aan regen in het voorjaar en in de zomer en de gestegen kosten een negatieve impact hadden op de verkoopvolumes. De financiële omzet van verse groenten en fruit richting de horeca en catering daalde van 319 miljoen euro naar 314 miljoen euro. In omzet is de bulk groentemix voor dit afzetkanaal veruit het grootste product, met 48,6 miljoen euro.


Grotere omzet Nederlandse supermarkten

Op basis van data van marktanalist Circana stelt GroentenFruit Huis verder dat Nederlandse supermarkten tot en met half augustus in gewicht bijna evenveel groenten en fruit hebben verkocht als in 2023. Vanwege de gestegen prijzen steeg de financiële omzet in het retailsegment echter met 5 procent.

Supermarkten verkochten in volume 2 procent meer aan onbewerkte groenten. GroentenFruit Huis schrijft deze stijging toe aan onder meer uien, komkommers, tomaten en paprika's. Het verkochte gewicht van gesneden verse groenten daalde met 1 procent en ook de fruitverkoop lag zo'n 2 procent onder het niveau van 2023.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    23° / 12°
    0 %
  • Dinsdag
    25° / 11°
    0 %
  • Woensdag
    24° / 13°
    5 %
Meer weer