CDA Noord-Holland wil snel actie tegen jakobskruiskruid

CDA en BBB in Provinciale Staten van Noord-Holland willen dat de provincie snel begint met de bestrijding van jakobskruiskruid. Ook moeten Gedeputeerde Staten werk maken van voorlichting over het meldpunt voor de aanwezigheid van de plant.

CDA+Noord%2DHolland+wil+snel+actie+tegen+jakobskruiskruid
© Marcel Berendsen

Op diverse plekken in Noord-Holland groeit het jakobskruiskruid erg hard langs de provinciale wegen. Dit baart CDA Noord-Holland en BBB grote zorgen. 'Als de plant niet op tijd wordt verwijderd uit de berm, waait het zaad over op de omliggende weilanden waar schapen, koeien en paarden staan', vreest CDA-Statenlid Willemien Koning. 'Dit is heel gevaarlijk voor deze dieren.'

Na een motie van CDA en BBB over het bestrijden van het jakobskruiskruid, wees het college op het provinciaal meldpunt voor deze plant. Toch blijven de twee partijen met zorgen zitten.

Voorlichten en monitoren

'Het is heel belangrijk dat de provincie hier snel actie op onderneemt om te voorkomen dat deze plant zich gaat verspreiden', bepleit Koning. 'Ten eerste moet de provincie onze inwoners voorlichten over het feit dat er een meldpunt bestaat om de aanwezigheid van de plant te melden. Daarnaast moet er meer worden gemonitord op de aanwezigheid van deze plant langs onze wegen, zoals bij de N244 en de N245.'

In andere provincies in Nederland is het al zover dat veel weilanden te maken hebben met haarden van jakobskruiskruid, stelt Koning. Daar groeien al jaren veel van dit soort planten, die ontzettend giftige stoffen bevatten.

Verordening voor aanpak

In Friesland bestaat de jakobskruiskruidverordening. Hierdoor moet de provincie de plant beheersbaar houden op bepaalde risicogebieden. De aanpak van de plant doet Friesland samen met Drenthe en Groningen.

'Grote haarden van het jakobskruid moeten we in Noord-Holland echt voorkomen', bepleit Koning. 'Ik hoop dat het college dit serieus gaat nemen zodat we hier niet achter de feiten aan gaan lopen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer