Gelderse wijnboeren willen bekendheid geven aan bijzonder gebied

Tegenvallend weer en onbekendheid met het bijzondere gebied zorgden ervoor dat zaterdag de gezamenlijke open dag van vijf wijnboeren in het Gelderse Rivierenland wat tegenviel. 'We moeten ergens beginnen', zegt wijnboer Arjan Stam van Wijngaard Keulenhof in Elst.

Gelderse+wijnboeren+willen+bekendheid+geven+aan+bijzonder+gebied
© APA

'Er waren niet veel bezoekers. Misschien tien tot vijftien mensen per wijngaard, veelal mensen uit de buurt', stelt Stam. De open dag was een eerste probeersel, waar volgens de Gelderse wijnboer veel van is geleerd. 'Het duurt een paar jaar voor je een groot evenement hebt en we moeten ergens beginnen.'

De vijf wijnboeren in Zuidwest-Gelderland werken sinds 2023 nauw samen om wijnen van zo hoog mogelijke kwaliteit te produceren. Omdat hun kwaliteitsdossier is vastgesteld op Europees niveau, mogen zij nu wijnen maken met de erkenning Beschermde Oorsprong Benaming (BOB) Rivierenland. Dit is te vergelijken met AOC in Frankrijk of DOC in Italië.


Eigen smaak van Nederlandse wijn

Een officieel Duits kwaliteitsinstituut beoordeelt de wijn op geur en smaak. 'Nederlandse wijn heeft een eigen smaak, maar het is moeilijk om die als zodanig te herkennen. Wijnkenners denken weleens dat een wijn van ons uit het Duitse Rieslinggebied komt of zelfs uit Spanje', glimlacht Stam.

'Er zijn niet veel mensen die weten dat er goede wijn wordt verbouwd in Nederland', zegt de wijnboer. 'Ik denk dat maar weinig mensen weten van de BOB Rivierenland.'


Vijftigduizend flessen

Op Wijngaard Keulenhof worden jaarlijks vierduizend flessen wijn geproduceerd op een totaal van ongeveer vijftigduizend in heel Rivierenland. Vooral witte wijn en rosé.

Worden in het zuiden van Nederland wijndruiven geteeld op traditionele rassen die je ook in Frankrijk tegenkomt, in Rivierenland staan vrijwel uitsluitend hybride druiven. Die zijn beter resistent tegen schimmels. Daardoor gebruiken de boeren significant minder gewasbescherming. Tot de helft minder, weet Stam.

Net als andere fruittelers maken ook Stam en zijn collega's zich zorgen over de oogst. Het natte weer heeft behoorlijk huisgehouden tussen de druivenstokken. 'Vooral tijdens de bloei was het koud en nat. Dat betekent minder bloei en dat uit bloesem geen vrucht komt. Dit jaar wordt de oogst significant minder dan vorige jaren. Maar zo is de natuur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer