Tomatenkwekerijen Agro Care en CombiVliet fuseren

Tomatenkwekerijen Agro Care en CombiVliet fuseren. Bij elkaar hebben deze twee bedrijven bijna 500 hectare aan tomatenteelt. De twee bedrijven fuseren met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 en gaan verder onder de naam Agro Care.

Tomatenkwekerijen+Agro+Care+en+CombiVliet+fuseren
© Twan Wiermans

De Autoriteit Consument & Markt moet de plannen nog wel officieel goedkeuren. Volgens beide partijen wordt het de grootste krachtenbundeling van tomatenkwekerijen in Nederland. Na de goedkeuring wordt het fusietraject de komende maanden in gang gezet.

Sinds 2018 werd voorzichtig gekeken naar opties voor een intensievere samenwerking. Volgens CEO Kees van Veen van Agro Care wordt de fusie mede ingegeven door de verduurzamingseisen in de sector en de vraag hiernaar vanuit klanten. 'De opdracht om te verduurzamen is niet alleen ingegeven vanuit de markt, die leggen we ook onszelf op om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. Wanneer je groter bent, kun je dit beter faciliteren en financieren dan wanneer we het allebei individueel gaan doen.'


Uitbreiding

Het bedrijf heeft de ambitie om richting de 1.000 hectare te gaan. 'Vooral door samen te werken. Die 1.000 hectare hoeven we echt niet allemaal zelf te bouwen. Het hoeft ook niet alleen in Nederland te zijn', vindt Van Veen. In 2020 investeerde investeringsmaatschappij NPM Capital in Agro Care.

Het bedrijf wil dus nog verdubbelen in teeltareaal. 'De groei van het bedrijf zal voor een groot gedeelte in het buitenland plaatsvinden', zegt algemeen directeur Roy van Vliet van CombiVliet. 'Internationaal tomaten telen voor een grotere markt is een win-winsituatie voor iedereen in het kader van duurzaamheid, milieu, werkgelegenheid, ontwikkeling en economisch belang. Consumenten willen steeds meer local for local, mede vanuit de duurzaamheidsgedachte.'


Samenwerkingen

Volgens de bedrijven liggen er ook in Nederland kansen om het bedrijf verder te ontwikkelen, al zullen die voornamelijk door samenwerkingen, fusies en overnames worden gerealiseerd, is de verwachting.

CEO wordt Kees van Veen, medegrondlegger van Agro Care, die verantwoordelijk wordt voor alle landen en deelnemingen. Managing director Nederland wordt Roy van Vliet, die twee jaar terug zijn vader Theo opvolgde bij CombiVliet. Philip van Antwerpen, ook Agro Care-oprichter, blijft als managing director Tunesië verantwoordelijk voor de twee teeltlocaties in het Noord-Afrikaanse land.


Inkoop

Een eerder samenwerkingsverband resulteerde onder meer in de oprichting van CombiCoop, het gezamenlijke inkoop- en projectmanagementbureau. Ook loopt de verkoop van tomaten via hetzelfde afzetkanaal, telerscoöperatie Harvest House, en zijn de twee bedrijven partners in onder meer een eigen zaad- en veredelingsbedrijf, een plantenkwekerij, een softwareleverancier, energiebedrijven, een uitzendbureau, een tomatenverwerkingsbedrijf, een verpakkingsbedrijf en distributiecentra.

De stafdiensten worden samengevoegd tot één afdeling. In de toekomst komt er een gezamenlijk hoofdkantoor. Agro Care en CombiVliet komen allebei uit het Westland. Familiebedrijf CombiVliet werd opgericht in de jaren vijftig. Agro Care is van 1997. In Nederland hebben de bedrijven dertien teeltlocaties. Agro Care wordt werkgever van ongeveer vierduizend medewerkers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer