Slecht weidevogelseizoen in West-Groningen

Ondanks een goede start is het weidevogelseizoen in West-Groningen volgens BoerenNatuur Groningen West uiteindelijk slecht verlopen.

Slecht+weidevogelseizoen+in+West%2DGroningen
© Vidiphoto

'De predatiedruk was dit seizoen extreem hoog', zegt veldcoördinator weidevogelbeheer Henk van der Noord van BoerenNatuur Groningen West. 'Het weidevogelseizoen begon fantastisch. Nestelende weidevogels zijn gebaat bij veel water. Het biedt rust, voedsel en veiligheid. Maar door de daaropvolgende stortbuien zijn veel nesten ook weer verlaten.' Tel daar de lage muizenstand bij op, het relatief koude weer in het voorjaar en het plaatje is wel geschetst.

Als roofdieren als de wezel, hermelijn, steenmarter, bruine rat, kraai, ooievaar en kiekendief niet genoeg muizen kunnen vangen, zijn de jonge weidevogelpullen de eerste die dan aan de beurt zijn. 'Muizen zijn het stapelvoedsel voor veel predatoren. Als dat wegvalt, heeft dat nadelige gevolgen voor het broedsucces van de weidevogels', legt Van der Noord uit.

De grutto heeft dit jaar een slecht broedresultaat gehad, terwijl de kievit zich wel goed weet te redden, stelt de veldcoördinator weidevogelbeheer vast. 'De grutto is afhankelijk van een andere ecologie, zit minder bij plasdraslocaties. Kieviten weten zich onder deze omstandigheden wel goed te redden.'


Steenmarterpilot

De pilot die dit jaar in vijf gebieden in Groningen draait met een ontheffing voor de bejaging van steenmarters, moet zich nog bewijzen, zegt Van der Noord. 'In Friesland gaat het om achttien gebieden, dus bij elkaar is het aanzienlijk.'

Al met al is het een teleurstellend weidevogelseizoen geworden, vat de veldcoördinator weidevogelbeheer de situatie in West-Groningen samen. 'Bij de andere collectieven zal het niet anders zijn geweest.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer