Melkpoederprijzen dalen wereldwijd door groeiende zelfvoorzienendheid China

De Chinese import van vollemelkpoeder is gedaald van 670.000 ton in 2018 naar 430.000 ton in 2023. China wordt steeds zelfvoorzienender. Dat heeft volgens Rabobank invloed op de mondiale zuivelsector, met wereldwijd lagere melkprijzen als gevolg.

Melkpoederprijzen+dalen+wereldwijd+door+groeiende+zelfvoorzienendheid+China
© Pixabay

De melkproductie in China lag van 2018 tot 2023 op 11 miljoen ton. Rabobank verwacht dat het land steeds meer binnenlandse zuivelproducten gaat produceren. Dit heeft de grootste invloed op Nieuw-Zeeland, dat 25 procent van de zuivelhandel in handen heeft. Dit land zal moeten zoeken naar nieuwe exportmarkten voor vollemelkpoeder. Daardoor wordt de concurrentie op de wereldwijze zuivelexportmarkt groter en gaan de melkpoederprijzen omlaag.

Nieuw-Zeeland heeft een aandeel van minder dan 3 procent van de wereldwijde koemelkproductie, maar is goed voor 25 procent van de mondiale zuivelhandel. Bijna 1,3 miljoen ton melk, wat gelijk is aan 6 procent van de jaarlijkse landelijke melkproductie, moet een nieuwe bestemming krijgen.


Exportpiek vollemelkpoeder

Een piek voor de export van Nieuw-Zeelandse vollemelkpoeder werd bereikt in 2021. In China was er dat jaar tijdelijk veel vraag naar. Toen die vraag daalde, heeft Nieuw-Zeeland de exportstrategie aangepast door de uitvoer van mageremelkpoeder, boter en kaas te verhogen. Daardoor werd een exportdaling van 225.000 ton vollemelkpoeder gecompenseerd.

De groeiende zuivelproductie in China biedt ook kansen voor bedrijven die ondersteunend zijn in onder andere dierenwelzijn, genetica en voeding. Volgens Mary Ledman, Global Strategist voor Dairy bij Rabobank, is het twijfelachtig of China een netto-zuivelexporteur wordt. 'Maar het vormt toch een uitdaging voor de belangrijkste zuivelexporterende regio's die zijn blootgesteld aan de Chinese markt en zich moeten blijven aanpassen aan de veranderende marktdynamiek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer