'Vast huurcontract geen werkbare oplossing voor seizoensarbeid'

Een vast huurcontract geven aan seizoensarbeiders is geen werkbare handelswijze voor boeren en tuinders. Dat meldt LTO Nederland in een reactie op de Wet vaste huurcontracten die per 1 juli 2024 van kracht is geworden.

%27Vast+huurcontract+geen+werkbare+oplossing+voor+seizoensarbeid%27
© Vidiphoto

Deze wet bepaalt dat huurcontracten van onbepaalde tijd weer de norm worden. Zo wil de overheid huurders meer zekerheid bieden over de woonsituatie. Voor agrarische werkgevers die huisvesting aan internationale werknemers bieden, geldt in principe ook dat een huurcontract voor onbepaalde tijd moet worden aangeboden. Ook als deze werknemers er tijdelijk verblijven voor bijvoorbeeld seizoenswerk. Wat LTO betreft is dit geen realistische en werkbare oplossing.

LTO heeft daarom gevraagd naar een oplossing in de vorm van een doelgroepencontract. Dat biedt huurders huurprijsbescherming, maar ook de mogelijkheid het huurcontract op te zeggen wanneer de huurder niet meer tot de doelgroep behoort. Het kabinet heeft aangegeven deze oplossing toe te staan.


Uitwerking kost tijd

Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft de Kamer ook toegezegd een doelgroepencontract voor arbeidsmigranten uit te werken. LTO is hierover in gesprek met het ministerie.

Helder is dat inwerkingtreding van een dergelijk contract minimaal anderhalf tot twee jaar in beslag zal nemen. Daarom dringt LTO bij het ministerie aan op een werkbare oplossing per 1 juli voor agrarische werkgevers die huisvesting aanbieden aan seizoensarbeiders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer