BBB-gedeputeerde Flevoland 'aangeslagen' na motie van treurnis

Gedeputeerde Jan Klopman (BBB) is onder druk komen te staan in Provinciale Staten van Flevoland door een weifelend optreden. Hij gaf niet of summier antwoord en schoof in eerste instantie alle voorstellen vanuit de Staten aan de kant zonder te beargumenteren waarom. Dat leidde tot een motie van treurnis.

BBB%2Dgedeputeerde+Flevoland+%27aangeslagen%27+na+motie+van+treurnis
© Provincie Flevoland

Die motie van treurnis kreeg steun van bijna alle oppositiepartijen, maar werd uiteindelijk niet aangenomen. De oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en Sterk Lokaal Flevoland dienden de motie in tegen Klopman. Jaya Noordman van GroenLinks zei dat er onvoldoende reflectie kwam vanuit Gedeputeerde Staten en dat de gedeputeerde in eerste instantie niet inhoudelijk wilde reageren. Provinciale Staten spraken woensdag over het begin van het proces om een landbouwvisie voor de provincie vast te stellen.

Klopman zei zich de motie enorm aan te trekken. 'Ik ben er aangeslagen van. Jammer dat het zo ver moest komen.' Namens BBB noemde Statenlid Johan van Houwelingen het 'jammer dat dit debat eindigt met een persoonlijke aanval op de gedeputeerde'.


Veel kritiek

Al voordat de motie werd ingediend, was er veel kritiek op het optreden van Klopman woensdag. Onder meer CDA, JA21 en D66 waren kritisch, omdat ze vonden dat hij onduidelijke antwoorden gaf en zichzelf tegensprak. Pas na een lange schorsing gaf de gedeputeerde antwoord op vragen en argumenten waarom hij alle voorstellen afwees. Waar hij eerst uit zijn hoofd antwoord leek te geven, las hij na de schorsing alles voor.

Voor de tweede antwoordronde van Klopman werd de vergadering weer geschorst. Daarna leken de drie andere gedeputeerden, BBB-fractievoorzitter Anja Keuter en de woordvoerder van de gedeputeerde Klopman moed in te spreken.


Invloed

De onvrede van Provinciale Staten over de opstelling van Klopman volgde op verbazing over het handelen van Gedeputeerde Staten over de startvisie voor landbouw. Veel Statenleden vonden dat Provinciale Staten niet de juiste invloed hebben gekregen op het plan van Klopman.

Vorig jaar vertrok BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg na felle kritiek vanuit Provinciale Staten, slechts drie maanden na de start van het college. Hem werd verweten dat hij geen duidelijke antwoorden gaf en niet genoeg dossierkennis had. Van den Berg werd uiteindelijk niet vervangen. Chris Jansen (PVV) vertrok vorige week als gedeputeerde uit Flevoland, omdat hij waarschijnlijk staatssecretaris wordt in het nieuwe kabinet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer