VVD wil in Europa meer geld voor defensie en minder voor landbouw

VVD-Europarlementariër Malik Azmani vindt dat het Europese budget voor de land- en tuinbouw omlaag moet. Dat zei hij in het radioprogramma Sven op 1.

VVD+wil+in+Europa+meer+geld+voor+defensie+en+minder+voor+landbouw
© ANP

Azmani is lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen, die donderdag plaatsvinden. Hij vindt dat de Europese Unie meer geld moet besteden aan veiligheid. 'We moeten de Europese begroting herschikken. Op dit moment wordt maar 2 procent van de totale begroting uitgegeven aan veiligheid. Dat moet een veel groter aandeel zijn. Een derde van de hele begroting gaat naar landbouw. Wat mij betreft mag dat minder.'

Volgens de VVD-Europarlementariër is het benodigde geld daarvoor te vinden op de kapitaalmarkt, zoals op de beurs en bij private investeerders. 'Dat is verstandig beleid, naast de Europese Investeringsbank (EIB). Door toedoen van de VVD-delegatie in het Europees Parlement hebben we de EIB opgeroepen om te kijken naar wat nu voor Defensie nodig is.'


Ursula von der Leyen

Het is nog niet zeker of Ursula von der Leyen steun krijgt van de VVD voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie, zegt Azmani. 'Ik zie liever een liberaal, bijvoorbeeld Kaja Kallas (premier van Estland). We hebben veel talenten in huis.'

De steun van de VVD hangt af van het programma waarmee Von der Leyen komt, stelt de Europarlementariër. 'Ze gaat voorstellen doen waarmee ze met de Europese Commissie de komende vijf jaar stappen wil zetten. Voor mij is het belangrijk wat daarin staat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer